Галай, К. Б.2025-02-242025-02-242018Галай К.Б. Особливості технологій приготування їжі селянами Київської та Полтавської губерній: етнографічний аспект (1861 – 1913 рр.). Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. 2018. № 5 (246). С. 26-31.https://dspace.snu.edu.ua/handle/123456789/1857Для істориків важливе місце в науці займає дослідження національної культури та вивчення побуту. Кулінарія займає належне місце, роль і значення в історії, етнографії та культурології. Тема їжі вже неодноразово піднімалася істориками. Але простір для вивчення залишився ще великий. Слід звернути увагу на ключові питання історії розвитку кулінарних процесів. Стаття присвячення дослідженню особливостей технології приготування, зберігання та культурі вживання їжі селян Київської та Полтавської губерній 1861 – 1913 рр. В рамках роботи було зроблено аналіз історії та особливостей харчування українських селян, вивчення рецептур основних повсякденних страв. Пропонований матеріал розкриває процес формування та розвитку історії української кулінарії, розглядає найбільш значні набутки в цій області. Історичний огляд технології приготування їжі дає змогу простежити розвиток культури її вживання та традицій пов’язаних з нею.ukетнографічний аспекткультура вживання їжіукраїнські національні стравиОсобливості технологій приготування їжі селянами Київської та Полтавської губерній: етнографічний аспект (1861 – 1913 рр.).Article93/94