Browsing by Author "Shcheglova, A. Y."
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Стан економічної доступності продовольчих товарів на період війни росії в Україні: національний та світовий аспекти дослідження.(СНУ ім. В. Даля, 2022) Овєчкіна, О. А.; Маслош, О. В.; Шестопалов, В. І.; Щеглова, А. Ю.; Ovechkina, O. А.; Maslosh, O. V.; Shestopalov, V. I.; Shcheglova, A. Y.У даній роботі проведено аналіз деструктивних наслідків, що виникли у продовольчому секторі української економі- ки через війну з росією. Відображена й прокоментована динаміка зростання споживчих цін на продовольство на національному споживчому ринку. Підкреслено, воєнні дії на території України істотно загальмували розвиток агропромислового комплексу національного господарства, обумовили погіршення стану головної складової продово- льчої безпеки – фізичної та економічної доступності про- довольчих товарів для населення. Визначено і прокомен- товано заходи держави щодо оперативних дій, спрямова- них на підтримку рівня споживання громадян, які потер- піли від воєнних дій. Підкреслена значущість благодійної діяльності міжнародних громадських організацій і стру- ктур у наданні продовольчої допомоги України. Показано, що війна порушила експортно-імпортні зв’язки України з багатьма країнами світу. У графічному і табличному виді відображені й прокоментовані «стрибки» індексів цін на продовольчі товари і безалкогольні напої у країнах Азії, Африки, Європи, Південної та Північної Америки. Ві- дмічена необхідність формування системи продовольчої безпеки України з довготривалою стратегією покращення стану всіх її складових. Визначена доцільність застосу- вання досвіду США та інших західних країн щодо підт- римання необхідного рівня продовольчої безпеки. Особливо підкреслена значущість стимулювання сталого і збалан- сованого розвитку фермерського господарства, організа- ції державних закупівель для створення резервних і стра- хових фондів. Відмічена доцільність застосування досвіду європейських країн щодо створення місцевими громадами «продовольчих банків», або «продовольчих комор» для ви- рішення поточних і форс мажорних проблем щодо досту- пності продовольства пересічним громадянам. Наведено приклад створення продовольчого банку в Україні та його благодійно-гуманітарної діяльності. Показано перші по- зитивні результати продовольчої підтримки населення, потерпілого від бойових дій, завдяки роботи продовольчо- го банку «Громадська організація «Тарілка», який функці- онує на волонтерських засадах у Львові і має представни- цтва у Києві та Херсоні.